מילון מונחים וטרינרי
במילון זה תוכלו למצוא את מגוון המונחים הוטרינרים הנמצאים בשימוש. מילון זה יעזור לכם להתמצא בשפה הרפואית בה משתמש הוטרינר.
ניתן לפנות אלינו לגבי מונחים וטרינריים שאינם מופיעים במילון על מנת שנוסיפם.
א
אבדומינלי - בטני. הוטרינר ישתמש במונח זה כדי לתאר ממצא שהמקור שלו שייך לאזור הבטן.
אדיסון - תת פעילות של בלוטת יותרת הכליה (אדרנל).
אדנווירוס- משפחה של וירוסים חסרי מעטפת. גורם בכלבים למחלות נשימה (חלק מהגורמים לשעלת מכלאות) , פגיעה בכבד, בכליה, בעין ובתאי האנדותל (תאים המקיפים את כלי הדם). חיסון המשושה בכלבים מכיל חיסון כנגד CAV1 - אדנווירוס מסוג 1.
אדנומה - גידול שפיר ממקור של תאי אפיתל של בלוטה (מקור הגידול הינו מתאי אפיתל של של הבלוטה)
אדנוקרצינומה - גידול סרטני ממאיר ממקור של תאי אפיתל של בלוטה או של תאים מפרישים.
אובאיטיס- דלקת של האוביאה (=החלק הפנימי של העין)
אוונס (סינדרום) - מחלה על רקע אוטואימיוני בו מערכת החיסון תוקפת את טסיות הדם ואת כדוריות הדם האדומות של עצמו. המחלה גורמת לטרומבוציטופניה בשילוב עם אנמיה המוליטית.
אוטואימיוני - משמעות השם אוטו=עצמי, אימיוני=חיסוני. מצב בו קיים שיבוש במערכת החיסון והיא מזהה גורמים עצמיים כזרים ותוקפת אותם.
אוטוסקופ -מכשיר לבדיקת אוזניים.
אוטוקלאב - מכשיר לעיקור בחום ואדים (סטריליזציה). הוטרינר משתמש במכשיר שכזה לחטא את כלי הכירורגיה לפני ניתוחים.
אוטיטיס - דלקת אוזן.
אומגה 3- חומצת שומן בלתי רוויה. המספר 3 מתייחס למיקום הקשר הכפול בשרשרת הפחמנים של החומצה. ברפואה וטרינרית כמו גם ברפואה הומאנית משמש כתוסף תזונה נפוץ עקב יתרונות בריאותיים רבים. לאומגה 3 תכונות של הורדה והקלת סימני דלקת מפרקים בכלבים, בשיפור כושר וריכוז ושיפור קוגנטיבי בכלבים מבוגרים.
אונילטראלי- חד צדדי. הוטרינר ישתמש במונח זה לתאר למשל דלקת אוזן או דלקת עין חד צדדית.
אונקולוג - רופא מומחה אשר עוסק בטיפול וחקר של מחלת הסרטן.
אוסטאוארטריטיס - דלקת מפרקית ניוונית. הפגיעה המפרקית הנפוצה ביותר וכוללת פגיעה בסחוס המפרקי ושינויים גרמיים (בעצמות) כרוניים.
אוסקולטציה - האזנה לקולות. ברפואה וטרינרית של כלבים וחתולים אוסקולטציה לבית החזה כדי להקשיב לקולות הלב והנשימה הינה חלק מהבדיקה הפיסיקלית הבסיסית בהערכת מצבו הרפואי של בעל החיים.
אופטלמולוג - רופא מומחה ברפואת עיניים.
אופטלמוסקופ -מכשיר לבדיקת עיניים. הוטרינר משתמש באופטלמוסקופ כחלק מהבדיקה הנוירולוגית וכדי להעריך את המבנים השונים בעין.
אופייט - סם ממשפחת האופייטים. משמש לשיכוך כאבים ולטשטוש של כלבים וחתולים.
אזופגיטיס - דלקת של הוושט
אח/ות וטרינר/ית - מקצוע הדורש ידע תיאורטי ומעשי נרחב בהליכים רפואיים וכירורגיים על מנת לסייע בעבודתו של הרופא הוטרינר.
אי ספיקת כליות - מצב שבו הכליות כושלות בתפקידן לסנן את הדם. קיים כשל אקוטי וכשל כרוני והטיפול משתנה בהתאם לסוג הכשל.
אי ספיקת לב - מצב רפואי בו הלב (שהינו המשאבה) לא מסוגל לספק את דרישות החמצן והאנרגיה של האיברים השונים.
איזופלורן - חומר הרדמה בגז הנמצא בשימוש נפוץ ברפואה וטרינרית.
איידס חתולים - נגיף הכשל החיסוני בחתולים FIV. מדובר בוירוס מסוג רטרווירוס הפוגע בתאי חיסון מסוג T. בשל הפגיעה במערכת החיסון קיימת רגישות גבוהה יותר לגידולים ועליה בשכיחות גידולים בבעלי חיים אלו. המחלה לא מועברת לבני אדם.
אילוף - עוסק בהיבט ההתנהגותי של כלבים. משמש להקניית הרגלים, הכחדת התנהגות לא רצויה, חינוך להתנהגויות ספציפיות ועיצוב אופיו של בעל החיים.
אינהלציה - החדרת תרופה במצב גז דרך הריאות אל הדם.
אינפוזציה -עירוי נוזלים המוכנס בד"כ דרך קטטר פריפרי ומשתמשים בו להכנסת נוזלים ותרופות אל מחזור הדם.
אכימוזה- שטפי דם תת עוריים. בוטרינריה עלול להצביע על בעייה בטסיות דם שעלולה להתרחש מקדחת קרציות.
אלבומין - החלבון הנפוץ בדם. מדובר בחלבון מסיס במים. ירידה בחלבון מוגדרת כהיפואלבומינמיה ועליה בחלבון מוגדר כהיפראלבומינמיה. האלבומין מיוצר בכבד ובמקרים של פגיעה כבדית רמתו בדם תרד. היפואלבומינמיה תראה גם במצבים של דלקות כרוניות.
אלופציה - התקרחות.
אלקטרוקרדיוגרם (ECG) - מכשיר אשר מבצע רישום של הפעילות החשמלית של הלב. הרישום מתבצע ע"י חיבור לאלקטרודות ונרשם על גבי נייר או מראה את הפעילות על גבי מסך.
אלרגיה - תגובת יתר של מערכת החיסון לא רצויה כנגד חומרים שלא אמורים לחולל מחלות כלל. אלרגיה הינה 'שיבוש' חיסוני. הנטיה לאלרגיה הינה בעלת מרכיב תורשתי לרוב. אלרגיות נפוצות בכלבים וחתולים הם אלרגיה לפרעושים, למזון ולמרכיבים סביבתיים (אטופי)
אמפוטציה- קטיעה. מתבצע ברפואה וטרינרית במקרים של נזק בלתי הפיך לגפה או גידול שהטיפול בו הינו הסרה בלבד ומערב עצם פריפרית (למשל במצבים של אוסטאוסרקומה)
אנאיזוכוריה - אישונים שאינם שווים בגודלם. עלול להצביע על פגיעה נוירולוגית.
אנאיזוציטוסיס - שונות רבה בגודלם של תאים. משמש בוטרינריה לתיאור של מצב בו קיימת שונות גבוהה בגודלם של תאי הדם האדומים או הלבנים במשטח הדם.
אנדוסקופיה - מכשיר רפואי המכיל סיב אופטי ולעיתים מצלמה ומאפשר לאבחן פתולוגיות במערכת העיכול, המין, הנשימה ועוד. בעזרת אנדוסקופיה ניתן גם לבצע פרוצדורות כירורגיות בחתכים מינימלים.
אנומליה - חריגה ממצב נורמלי.
אנוקלאציה - ניתוח לכריתת העין בשלמותה.
אנורקסיה - אובדן תיאבון.
אנמיה - תכולה נמוכה של המוגלובין בדם או חסר בתאי דם אדומים בנוזל הדם (שהם הנשאים של המוגלובין). מדובר בהפרעה ההמטולוגית הנפוצה ביותר. אנמיה יכולה להיגרם מסיבות שונות עקב ייצור מופחת של המוגלובין, ייצור פגום של המוגלובין או פירוק מוגבר שלו.
אפידורל (הרדמה אפידורלית) - הרדמה אזורית בה מוזרקים חומרים מאלחשים אל החלל מתחת לדורה על מנת להקל על כאבים בזמן ניתוחים המערבים את הזנב, רגליים אחוריות ושלפוחית השתן בוטרינריה. באדם מטרת אלחושים אלו הם להקל על כאבי לידה.
אפיסטקסיס - דימום מהאף. יכול להיות אונילטראלי (צד אחד) או בילטראלי (דו צדדי). דימום בילטראלי עלול להצביע על בעית קרישה.
אקוטי - חריף. מתאר מחלה הנמשכת זמן קצר, לרוב עם תמינים קשים. מונח מנוגד למחלה כרונית המתאר מחלה שמתפרשת על פני תקופה ארוכה יותר. לדוגמא, כשל כליות יכול להיות אקוטי (כמו במקרים של הרעלה), כרוני (כמו במקרים של מחלה מולדת) או משבר אקוטי על מחלה כרונית (כמו בפגיעה בזרימת דם לכליה, בהתייבשות למשל, בבעלי חיים עם מחלת כליה כרונית).
אקרומגלי - מחלה הנגרמת מעודף של הורמון גדילה GH.
אריתמה - אדמומיות של העור.
אריתרוציט - תא דם אדום. תפקידו הולכת המוגלובין שמסיע חמצן אל הרקמות השונות ומהרקמות השונות בחזרה ללב ולריאות.
ארליכיה - חיידק תוך תאי אשר מתרבה בתוך לויקוציטים (תאי דם לבנים) והוא הגורם שמועבר מקרציות וגורם לקדחת קרציות.
אשך טמיר - המונח טמיר מתאר משהו שאינו נמצא ומתאר חוסר המצאות אשך אחד או יותר בשק האשכים. האשכים יורדים, כחלק מהתפתחות עוברית, מהבטן אל שק האשכים ובכלבים לעיתים עד גיל חצי שנה. במידה והאשך לא ירד עד גיל 6 חודשים המלצות הוטרינר הן לבצע ניתוח להסרת האשך עקב סיכון גבוה לסרטן באשכים אלו.
ב
ב.מ.פ. - בלי ממצאים פתולגיים. מתאר בדיקה שיצאה תקינה ביחס לאיבר או מערכת שנבדקה.
בבזיה - טפיל תוך תאי באריתרוציטים של כלבים. עלול לגרום לאנמיה קשה וסימנים קליניים נוספים. מועבר ע"י קרציות. וטרינר יכול להבחין בטפיל ע"י ביצוע של משטח דם.
בוטוליזם - מחלה הנגרמת מרעלן הבוטוליניום המופרש ע"יע החיידק קלוסטרידיום בוטוליניום. הרעלן משפיע ישירות על מערכת העצבים וגורם לשיתוק שרירים מפושט ובמקרים חמורים אף למוות. השם העברי למחלה "נקנקת"
ביוכימיה - (פאנל, בדיקות מעבדה) - בדיקת ביוכימיה בודקת את רמת האנזימים ואלקטרוליטים בדם. בעזרת בדיקת ביוכימיה ניתן להעריך את תפקודי הכבד והכליה.
ביופסיה- דיגום רקמה או איבר שלם לבחינת התאים והמבנים המרכיבים אותו. מאפשר לזהות תהליך ניאופלסטי ואת דרגתו, במקביל מאפשר לראות את מבנה הרקמה שנלקחה. לאחר מכן הרקמה עוברת תהליכי עיבוד ולבסוף עוברת אבחון ע"י פתולוג.
בילטראלי - דו צדדי. הוטרינר ישתמש במונח זה לתאר מופע דו"צ לדוגמא דלקת עיניים או דלקת אוזניים.
בלוטת יותרת הכליה - בלוטות האדרנל. הבלוטות ממוקמות בצמוד לכליות. בלוטות יותרת הכליה אחריות על הפרשת קורטיזול ואדרנלין. מחלות אדיסון וקושינג נגרמות ע"י חוסר ייצור ועודף ייצור של הורמונים בהתאמה.
בצקת - הצטברות של נוזלים בחללים בין תאיים או בחללים סרוטיים כמו בכיס הלב (פריקרד) בחללים בין קרומי הריאה או בין קרומי הבטן.
ברכיוצפלי (סינדרום ברכיוצפלי) - סינדרום אשר מאפיין כלבים פחוסים אף כדוגמת פקינז, שי-צו, בולדוג צרפתי ובוקסר. הסינדרום מאופיין בלקויות אנטומיות המקשות על הנשימה בכלבים אלו ויכולות להופיע כולם או חלקם בכלבים אלו. הלקויות כוללות נחיריים מוצרים, חיף רך מוארך קריסת שקים לרניגאלים ואפילו קריסת קנה כשהסינדרום כרוני ומחמיר. ניתן לטפל כירורגית בלקויות אלו על מנת להקל על איכות החיים של כלבים מגזעים אלו.
וטרינר תורן בקריית אונו. וטרינר לחירום ביהוד. וטרינר תורן אור יהודה. וטרינר תורן גני תקווה. וטרינר תורן בסביון
ג
גידול - (שפיר/ ממאיר) - תאים המתחלקים בצורה לא מבוקרת עקב פגיעה במנגנון מחזור התא. גידול שפיר מוגדל כגידול שאינו ממאיר, נמצא בתוך רקמה בריאה ולרוב אינו הורס אותה. אינו שולח גרורות לאיברים מרוחקים. גידול ממאיר לעומת זאת פוגע ברקמה שבה הוא נוצר ועלול לשלוח גרורות לאיברים מרוחקים.
גידול ראשוני - הגדרה אונקולוגית לגידול ממאיר שנמצא ברקמה ממנה הוא נוצר. עלול לשלוח גרורות (גידולים שניוניים) לאיברים נוספים.
ג'ינג'יביטיס - דלקת חניכיים
גנטיות (בדיקות גנטיות) -
גלאוקומה- עליה בלחץ תוך עיני, לרוב עקב בעיה בניקוז לימפטי של נוזלי העין.
גראם חיובי/שלילי - צביעת גראם הינה צביעה המבדילה בין שני סוגי חיידקים אשר מוגדרים כגראם חיוביים אם נצבעים ע"י צביעה זו וגראם שליליים אם אינם נצבעים ע"י צביעה זו. ההבדל בצביעת החיידקים נובעת עקב הבדלים במעטפת החיידקים (בעיקר בדופן).
גרורות - גידולים שניוניים הנמצאים באיברים מרוחקים מהרקמה שבה נוצר הגידול הראשוני.
עיקורים וסירוסים ע"י וטרינר מומחה. עיקורים וסירוסים לכלבים. המקום מבצע ניתוחים קיסריים בחירום במקרי הצורך.
ד
דורסלי - מונח אנטומי המתאר את הגב/החלק הפונה מעלה של האיבר. לדוגמא גב כף היד.
דיסטלי - מרוחק (בניגוד לפרוקסימלי). הוטרינר ישתמש במונח זה לתאר למשל פצע על גבי הגפה לכיוון האצבעות.
דיסטמפר -מחלה ויראלית מדבקת בין כלבים. מועבר בעיקר ע"י הפרשות ממערכת הנשימה. גורמת למחלה קשה בגורים אולם פוגעת גם בכלבים זקנים.
דיסאוריה- כאב/קושי במתן שתן.
דיספניאה- קשיי נשימה / קוצר נשימה. ההתייחסות בוטרינריה אל דיספניאה הינה כמצב חירום / מסכן חיים.
דיספגיה - קשיים בבליעה. יש לחשוד בנגיעות בתולעת הפארק בכלבים שלא מצליחים לבלוע ומקיאים אוכל בלתי מעוכל.
דלקת רחם - ראה 'פיומטרה'
דרמטולוגיה- רפואת עור.
דרמטולוג- רופא מומחה ברפואת עור.
וטרינר מומחה למחלות עור. וטרינר מומחה למקרים נוירולוגיים.
ה
הורמון - חומר כימי המופרש ע"י תא אחד ומשפיע על תא אחר. בוטרינריה נבדקים ההורמונים הבאים כחלק מאבחון מחלות אנדוקריניות : הורמוני תירואיד T4 TSH, קורטיזול כמדד לפעילות אדרנל.
הורנר (סינדרום הורנר)- סינדרום נוירולוגי הנגרם עקב פגיעה במערכת העצבים הסימפתטית. נגרם לרוב ע"י טראומה לראש צוואר או בית חזה כתוצאה מפגיעת רכב או פצעי נשיכה או מחלה המערבת את האוזן בצד הנפגע. ייתכנו סיבות נוספות כגון פריצות דיסק צוואריות, מחלות המערבות את העין, גידולים או זיהומים המערבים את מערכת העצבים ולעיתים אף עקב גורם לא ידוע (סינדרום אידיופטי). הסימנים הקליניים יהיו מיוזיס של האישון (אישון מכווץ), שמיטה של עפעף שלישי חד צדדית, שמיטה של עפעף עליון חד צדדית ושקיעה של גלגל העין.
החלפת/הסרת ראש פמור - טיפול כירורגי שמטרתו טיפול במחלות ניווניות של מפרק הירך (DJD). בהליך מבוצע החלפת המפרק במפרק מלאכותי או ביטול מפרק הירך לחלוטין ע"י הסרתו. ע"י ביטול החיכוך של המפרק נמנע כאב מבעל החיים.
הידרותרפיה - שיקום ע"י פיסיותרפיה שעושה שימוש במים להקלה בכאב ולטיפול.
היסטולוגיה - בדיקת רקמה ע"י פתולוג. בדיקה זו משמשת על מנת להעריך סוג לקויות ברקמה ואף להבדיל בין תהליכים ממאירים לשפירים.
היפואלרגני (מזון) - אלרגיה למזון הינה אחת האלרגיות הנפוצות בחיות מחמד. האלרגיה הינה למרכיב החלבוני במזון. במזונות היפולארגניים החלבון עובר הידרוליזה (חיתוך) לשרשראות חומצות אמינו קצרות מתחת לסף הגילוי של מערכת החיסון של הכלב או החתול. ע"י פעולה זו המרכיב החלבוני במזון לא מזוהה ולכן לא מעורר תגובה אלרגית.
היפוך קיבה GDV - מצב חירום ומסכן חיים בכלבים בו הקיבה מתמלאת באוויר ומתהפכת על עצמה. הקיבה המסובבת לוחצת על איברים שונים בבטן, לוחצת על איברים בבית החזה ואף מסוגלת לגרום לנמק בקיבה עקב מניעת אספקת הדם לקיבה. קיים סיכון מוגבר בכלבים כגון דני ענק, ניופאונדלנד, סנט ברנרד ועוד. הסימן הראשון הנראה לעין היא נפיחות משמעותית של הבטן. ניתן לבצע ניתוח אלקטיבי (לעיתים מבוצע בזמן עיקור) לקיבוע הקיבה על מנת למנוע מצבים של היפוך קיבה.
היפותירואידיזם- תת פעילות של בלוטת התריס (=תירואיד). תפקיד הבלוטה הפרשת הורמוני T4 + T3 לדם והם מווסתים את רמת חילוף החומרים, לחץ דם, טמפ' ועוד ועוד. את רמת ההורמונים ניתן לבדוק במעבדה ובמידה ואכן החשש למחלה אומת ניתן לטפל תרופתית ע"י מתן של הורמוני תירואיד דרך הפה.
היפותרמיה - ירידה של טמפ' הגוף מתחת לטווח נורמלי תחתון. עלול להיגרם עקב חוסר יכולת לשמר טמפ' עקב בעית ייצור חום (מצבי שוק או מחלת לב למשל) או עקב חשיפה לגורם חיצוני כגון מזג אוויר קר במיוחד. טמפ' תקינה בכלבים הינה 38-39.4. מהווה מצב חירום ומחייב הגעה לוטרינן תורן בהקדם האפשרי.
היפרתירואידיזם- עודף פעילות של בלוטת התריס (=תירואיד). מצב הפוך ממצב של היפותירואידיזם. תפקיד הבלוטה היא הפרשת הורמוני T4+T3 לדם. מחלה נפוצה יותר בחתולים מאשר בכלבים. בארה"ב נחשבת למחלה ההורמונלית הנפוצה ביותר. בד"כ מופיע בחתולים מבוגרים.
הליטוסיס - ריח לא טוב מהפה. לרוב מעיד על דלקת חניכיים, המצאות אוכל רקוב בחלל הפה או פגיעה נרחבת בשיניים. הליטוסיס יכול להיגרם גם עקב ריחות מהקיבה. על מנת לאבחן סיבה להליטוסיס יש צורך בבדיקת וטרינר.
המטוכזיה - דם בצואה (דם טרי אדום). מעיד לרוב או על פתולוגיה בחלקים אחוריים של מערכת העיכול (מעי גס) או על פתולוגיות על גבי האנוס.
המטומה - שטף דם תת עורי.
המטוקריט - מדד המבטא (באחוזים) את היחס בין נפח תאי הדם האדומים לבין הנוזל המקיף אותם (הפלסמה).
המטוריה - דם בשתן. לא תמיד ניתן לראות שצבע השתן אדום. הוטרינר מבצע, כחלק מאנליזת שתן, בדיקת סטיק וסרכוז שיכולים להצביע האם קיים דם בשתן.
המנגיוסרקומה - גידול ממאיר אלים שמקורו בתאים המקיפים את כלי הדם. בחתולים המופע נדיר מכלבים. לרוב יתפתח בטחול אבל יכול להתפתח באיברים שונים בחלל הבטן. הגידול כלול לגרום לדימום נרחב עקב הפגיעה בכלי הדם והמופע האופייני הוא התמוטטות אקוטית עקב אובדן הדם המרובה לחלל הבטן. במידה והגידול נמצא על הטחול הוטרינר יבצע הסרה של כל הטחול (=ספלנקטומי)
המתת חסד - מבוצעת בוטרינריה במקרים בה יש פגיעה משמעותית לאיכות החיים של הכלב או החתול והיכולת שלנו לשפר את מצבו הכללי לא קיימת. המתת החסד מתבצעת ע"י טשטוש עמוק וזריקה אשר מפסיקה באופן מיידי את פעילות הלב והנשימה. הפעולה נטולת סבל ולכן נקראת "המתת חסד".
הסגר כלבת - כלב שנשך מחויב על פי חוק בהסגר על מנת לבדוק האם מפתח סימנים קליניים של מחלת הכלבת. תקופת ההסגר תלויה בסטטוס החיסוני של הכלב.
הסרת ראש פמור - ביטול מפרק האגן ע"י הסרת החלק של עצם הפמור אשר מתחבר לאגן. משמש כאופציה כירורגית במקרים של בעיות אגן כגון אי יציבות מפרק שגורמת למחלה ניוונית של המפרק (DJD) או לטיפול במחלה הגורם לנמק של ראש הפמור(מחלת legg-calve)
הפרעת קצב (אריתמיה) -קבוצת מחלות הגורמות לקצב לב שאינו סדיר, איטי מדי או מהיר מדי.
הקרנות - טיפול מקומי ע"י שימוש בקרינה גבוהה לטפל בגידולים מקומיים לרוב אך אגרסיביים באופיים. קיימת אינדיקציה גם להקרנות באזור שעבר הסרה כירורגית אולם נותרו אזורים שעלה בהם החשד לסרטניים באופיים ולא ניתנים להסרה מלאה.
הרגעה - (=סדציה). טשטוש שמטרתו הרגעת הכלב או החתול, שיכוך כאבים וניתוח חלקי מהסביבה. מטרת ההרגעה הינה כהכנה לניתוח אולם ייתכנו גם שימושים לפרוצדורות קצרות כגון לקיחת דם בחיה תוקפנית או לא רגועה. ניתן להשתמש בסדציה עמוקה גם כדי לבצע פרוצדורות מורכבות יותר כגון תפירת חתך קטן.
הרדמה כללית- השריית אובדן תחושה ואובדן הכרה. בשיטה זו אנו משתמשים על מנת לאפשר קיום פרוצדורות מורכבות כגון עיקורים וסירוסים או ניתוחים אורתופדים שונים. הוטרינר ישתמש בהרדמה כללית לאחר שבוצעה הרגעה כשלב ראשון.
הרדמה מקומית - חסימת מעבר אותות בעצב וע"י כך מניעת תחושה באזור שמעוצבב ע"י אותו עצב. מבוצע ע"י חסימת תעלות נתרן. ע"י חסימת התעלות לא תאפשר יצירת סיגנל עצבי שיצביע על כאב והמידע לא יועבר למערכת העצבים המרכזית.
הרניה- (=בקע) - מעבר של רקמה או איבר דרך מחיצה שרירית או אחרת. הרניות נפוצות בבעלי חיים הן הרניה סרעפתית, הרניה טבורית והרניה אינגויינלית.
ו
וגיניטיס - דלקת של הוגינה.
וטרינר - רופא העוסק ברפואה וטרינרית.
וטרינר תורן - וטרינר הזמין 24 שעות עבורכם גם בלילה. מיועד למקרי חירום בהם דרוש וטרינר בכל שעה.
וטרינר חירום - וטרינר תורן הזמין בלילה לקבלת מקרים רפואיים דחופים הדורשים התערבות וטרינרית מיידית.
ונטרלי - לכיוון הבטן. בניגוד לדורסלי שמתאר אזור גבי.
ונפלון - צנתר וריד. משמש להכנסת נוזלים או תרופות בצורה ורידית לכלב או לחתול.
ז
זאבת - מחלה אוטואימיונית אשר מסוגלת לפגוע בכלבים. סימנים קליניים יהיו דלקת של חלק מהמפרקים, כאבי שרירים, קישיון שרירים, צליעה, חולשה, חוסר תיאבון, סימנים עוריים וחום.
זרחנים אורגניים (הרעלה)- הרעלה נפוצה בכלבים וחתולים. עלולה להיגרם עקב חשיפה לחומרי הדברה לריסוס של חרקים בשדות או כתוצאה מחשיפה לחומרים לא נכונים לפרעושים וקרציות. הסימנים הקליניים יכולים להיות: ריור, חולשה, השתנה, שלשול, הקאות, דופק איטי, נשימות מהירות וניתן יהיה לראות כיווץ אישונים. יש להגיע לוטרינר בהקדם האפשרי מכיוון שמדובר במקרה חירום.
ח
חוות דעת שניה - התייעצות עם וטרינר לגבי בעיה רפואית אשר התקבלה המלצה מסוימת לגבי המשך טיפול. מתן חוות דעת שניה נפוץ בוטרינריה.
חלבון בדם (ראה אלבומין)
חמצן (כלוב חמצן)- מתקן סגור מועשר בחמצן אשר משמש אשפוז לחיות הסובלות מקשיי נשימה.
חרדת נטישה - בעיה התנהגותית בכלבים אשר גורמים נזקים לעצמם ו/או לסביבה כאשר נשארים בסביבת הבית לבד במיקום מרוחק מהבעלים.
ט
טוואי התהלוכה - זחלי תהלוכן האורן, מכיל ארס בשערות שלו הגורם לתגובה אלרגית. כשנוגע בריריות חלל הפה עלול לגרום לנמקים נרחבים, התנפחות של אזור הלוע וקשיי נשימה.
טורקלי - שייך לבית החזה. הוטרינר ישתמש במונח זה לתאר לקויות הנמצאות על גבי בית החזה או לתיאור של לקויות חיצוניות באזור בית החזה.
טמפונדה- התמלאות החלל בין הלב לבין הקרום המקיף אותו (=הפריקרד) בנוזל, לרוב דמי, המקשה עליו את תהליך ההרפיה של הלב ומכאן עלול לגרום לכשל לב.
טסיות דם - (טרומבוציטים) - ממלאים תפקיד חשוב בקרישת הדם בנוסף לחלבוני הפלסמה.
טרומבואמבולי- תסחיף. יצירה של קריש דם בכלי דם גדול שמגיע לכלי דם קטן יותר וחוסם אותו. גורם לשבץ (אם זה במח) או לתסחיף ריאתי במידה ומגיע לריאות. יכול להיגרם גם בכליות, במערכת העיכול ואף לפגוע באספקת הדם לרגליים אחוריות, בעיקר בחתולים.
טרומבוציטוסיס - עליה במס' טסיות הדם. סיבות נפוצות לעליה בטסיות הדם הן חוסר ברזל, כתגובה למצבי דלקת או זיהומים כרוניים ובכלבים שעברו ניתוח להסרת הטחול (שאחראי על סילוק טסיות זקנות מהדם).
טרומבוציטופניה - ירידה במס' טסיות הדם. סיבות נפוצות לירידה בטסיות הדם הן קדחת קרציות בכלבים, צריכת טסיות עקב דימומים, מחלות אוטואימיוניות שתוקפות את טסיות הדם ודיכוי מח עצם.
י
ייחום - כשהנקבה מוכנה להפרייה, היא מראה באופן גלוי את הרצון שלה להזדווג. יופיע בנקבות לא מעוקרות החל מגיל 6 חודשים (בגזעים גדולים בגיל מאוחר יותר). ייחום כלבות אינו עונתי ויכול להופיע בכל תקופה בה הכלבה מגיעה לגיל המתאים.
כ
כדורי שיער-
כיב קרנית -
כירורג -
כלבת - מחלה ויראלית התוקפת מערכת עצבים של כל היונקים (כלב, חתול, שועל, פרה אדם וכו'). הנגיף מועבר ע"י נשיכות אולם גם ע"י רוק בפצע פתוח. מרגע הופעת סימנים קליניים המחלה הינה חשוכת מרפא. מכיוון שמדובר במחלה שמועברת לבני אדם (=זואונוזה) ועקב הימצאות הנגיף בארץ קיימת חובת חיסון אצל וטרינר אחת לשנה והרישיון השנתי מותנה בחיסון כלבת.
כימותרפיה -
כרוני -
כשל כבד -
כשל כליות -
ל
לטראלי -
לקטציה -
לוקסציה (מפרק)-
לוקסציה (עדשה)-
לחמית -
לויקוציטים -
לפטוספירה -
לויקופלסט -
לרינגס -
לימפומה -
לוקמיה-
לימפה -
מ
משושה (חיסון משושה)
מגרד
מרובע (חיסון מרובע)
משטח ציטולוגי -
מיקופלסמה -
מיקרוסקופ -
מוטציה לגן MDR -
מלנה -
מח עצם -
מחלה סיסטמית -
מידריאסיס -
מיוזיס -
נ
נוירולוג
ניסטגמוס
ניקוי שיניים
נוזל חוט שדרה (דיגום)
ס
ספירוצרקה לופי - S.lupi
סינקופי-
סטרואידים -
סירוס -
ספירת דם-
סגיטלי -
סטרביזמוס -
סטטוסקופ -
סכרת -
סרקומה -
סימפיסיס -
סרום -
ע
עיקור -
עין יבשה -
עכברת (ראה לפטוספירה)
עווית -
פ
פפולות
פוסטולות
פיודרמה
פטרת
פרעושים
פרוו
פרוגנוזה
פקטורי קרישה
פלורסטין (צביעת פלורסטין)
פקטין -
פריקת פטלה -
פריקת ירך -
פטכיה
פרוקסימלי -
פרוריטיס -
פיומטרה -
פיסיותרפיה-
פריצת דיסק -
פלגיה -
פאראפלגיה-
פלנום-
פרסיס -
פרפרסיס -
פתולוג -
פלסיבו -
פליאטיבי -
פנטינג (הלחתה) -
פוליפאגיה-
פוליאוריה
צ
ציטולוגיה
צביעת דיף קוויק -
צנטריפוגה -
צלוליטיס -
ציסטה -
ציסטיטיס -
צינור אזופגיאלי-
צינטסיס -
ק
קרישת דם
קשרי לימפה
קאולין -
קשירת צינור זרע -
קשתית -
קרנית -
קושינג (היפראדרנוקורטיסיזם) -
קרצינומה
קרצינוגן -
קולונוסקופיה -
קרדיומיופטיות -
קוריאטיבי-
קטטר שתן
ר
ראש פמור-
רקטלי-
ריסון -
רצועה צולבת (קרע) -
רגישות לאנטיביוטיקה -
רמיסיה-
רדיולוג-
ריריות-
ש
שיכוך כאבים -
שרטת החתול
שקים אנאליים -
שבב לכלב (שיבוב) -
שירמר (מבחן שירמר) -
שעלת מכלאות -
שבר -
שאנט (מעקף)-
ת
תולעת הפארק (תולעת הוושט) - ראה ספירוצרקה לופי
תולעים שטוחות
תולעים עגולות
תילוע
תירואיד
תופעת לוואי -