top of page
וטרינר לארנבון בקריית אונו

סקאביאס בארנבים

טפיל העור הנפוץ ביותר בארנבונים בארץ 

למה חשוב לטפל ומהם הסכנות בנגיעות בסקאביאס?

 

מאת ד"ר שגיא לוי, רופא וטרינר בקריית אונו

 

 

 

 

 

 

סקאביאס הינו טפיל העור העיקרי הגורם למחלות עור בארנבונים. הטפיל אשר גורם למחלה נקרא sarcoptes scabei אשר שייך למשפחת האקריות, ייצור בגודל מיקרוסקופי אשר לא ניתן לראותו בעין. הטפיל מהווה סכנה זואונוטית עקב יכולת ההדבקה של בני אדם ובנוסף יכול להדביק חיות בית אחרות כגון כלבים וחתולים. נגיעות בטפיל גורמת לגרד עז ודלקת עורית. ההדבקה באדם נפוצה יותר בילדים ומדוכאי חיסון. 

 

מהו טפיל הסקאביאס?

הטפיל שייך למשפחת האקריות, טפילי עור אשר קרובים למשפחת העכבישים. הטפיל חי כ3-4 שבועות על המאחסן. לאחר ההזדווגות הנקבה חופרת תעלה בעור ומטילה כ3-4 ביצים בתעלה שחפרה. הביצים בוקעות תוך 3-7 ימים והלרווה מבצעת נדידה מתחת לעור עד להתפתחות לשלב בוגר ואז בוקעות החוצה מהעור על מנת להתרבות. 

 

מהו המופע הקליני של המחלה?

פצעים יופיעו לראשונה באזור האף והשפתיים, בצוואר ולעיתים באזור איברי המין. נגיעות בטפיל תגרום לגרד עז של הארנבון וליקוק של אזורים נגועים. המופע יכלול קרחות כתוצאה מהליקוק העצמי. לעיתים ניתן לראות מעין מופע של רטיבות שמתייבשת לקשקשים באזורי הלקוח. ע"י גרימת נזק עצמי לרקמה הנגעים יתפתחו לפצעים וזיהום משני בחיידקים.  נגיעות חמורה תוביל אפילו לאנמיה ודיכוי תאי מערכת החיסון. הארנבון יהפוך להיות חלש מאוד ועלול למות תוך מס' ימים עד שבועות. 

איך מאבחנים נגיעות בסקאביאס?

אבחון יכול לעיתים להיות קשה כאשר המופע הוא לא קלאסי. בדיקה כללית לא תמיד מספקת כדי לאתר את הטפיל. האבחון יתבצע ע"י מגרדים של האזור שיבוצעו ע"י וטרינר ויבדקו תחת מיקרוסקופ. אם מזהים טפיל או ביצה אחת מדובר באבחון. אם לא נמצא שום דבר במיקרוסקופ מומלץ לקחת דגימות מאזורים נוספים ולבדוק בשנית. ניתן לקחת ביופסיה מאזורים חשודים ולבדוק האם קיימת נוכחות של הטפיל. 

 

הידעת? כאשר אנו נדבקים בסקאביאס ניתן לראות פסים מתחת לעור שנגרמים בעצם ע"י נדידת הלרווה. הנדידה של הלרווה גורמת לגרד עז וזהו הגרד האופייני הנגרם מהטפיל סקאביאס. כמו כן, אין קשר בין השמיכות הצה"ליות לטפיל מלבד היותם מגרדות "כמו סקאביאס". 

 

מהו הטיפול? 

הטיפול יתבצע ע"י הזרקה של חומרים ממשפחת איברמקטינים 3 פעמים בהפרש של שבועיים תוך כדי שילוב טיפול עם אמפולות מסוג רוולושיין. קיימת חשיבות לטיפול סביבתי מכיוון שהטפיל נמצא במצע עליו גדל הארנבון. ניתן לבצע טיפול מקומי או סיסטמי בפצעים של הארנבון. לעיתים כאשר קיימים בעלי חיים נוספים בבית הכלבים והחתולים יכולים להיות נשאים שאינם מראים סימנים קליניים כתוצאה מהנגיעות בטפיל, אולם, יכולים להדביק בשנית את הארנבון ולהוות סכנה עבורינו. 

bottom of page