ארנבונים מהווים חיית מחמד אינטיליגנטית, חברותית ושקטה. תוחלת החיים של ארנבון נעה בין 7 ל10 שנים בתלות בגזע הארנבון, מתועדים מקרים של ארנבונים שהגיעו לגיל 15. קיימת חשיבות להגיע לוטרינר לארנבונים לבדיקה ראשונית על מנת לבדוק לנוכחות טפילים ומחלות מדבקות. כמו כן, למרות שלא קיימים חיסונים שנתיים לארנבונים, מומלץ להגיע איתם לבדיקת וטרינר אחת לחצי שנה עד שנה לבדיקה כללית שתכלול גם בדיקת שיניים מקיפה.
וטרינר לארנבונים בקריית אונו
וטרינר לארנבון בגני תקווה
דיאטה
ארנבון בריא צריך להיות רזה, במישוש ניתן יהיה להרגיש את הצלעות מתחת לעור ללא שכבת שומן משמעותית. אם קיים ספק לגבי משקלו התקין של הארנבון שלכם יש להתייעץ עם הוטרינר לגבי הארנבון, להגיע לשקילה למרפאה ובהתאם למשקל, במידת הצורך, לשנות את הדיאטה של הארנבון.
ארנבונים הינם אוכלי צמחים עם מערכת עיכול שמאפשרת להם להפיק חומרי הזנה ממגוון מזונות שונים. מערכת העיכול מתוכננת לכך שהם יוכלו להתבסס בתזונה שלהם על כמויות גדולות של עלים ועשבים. ארנבונים ידועים בכך שהם מפיקים את המקסימום מהמזון שהם אוכלים, מזון שחיות אחרות לא יכולות אפילו לעכל. היכולת שלהם להפיק אנרגיה ממזונות אלו מבוססת על העובדה שהם מפיקים צואת מיוחדת בשעות הלילה, Cecotropes, ואוכלים חזרה את הצואה בשעות הבוקר. צואה זו עשירה במיקרואורגניזמים שהגיעו מהצקום (המעי העיוור המפותח של הארנבון), מיקרואורגניזמים אלו עשירים בחומצות אמינו הדרושות לבניית חלבון, חומצות שומן ומגוון רחב של ויטמינים. כדי שהארנבון יקבל את הנוטריאנטים הללו, על הארנבון לבצע עיכול נוסף של הצואה במערכת העיכול. בצורה הזו הארנבונים בעצם מייצרים חלק גדול מהמזון שלהם בעצמם. הרבה פעמים הבעלים לא מודעים לתופעה הזו מכיוון שהארנבונים אוכלים לרוב את הצואה ישירות מהאנוס ולא רואים גללים מסוג זה בכלוב. לעיתים במקרים של בעיה רפואית שמונעת מהארנבון לאכול את הצואה הזו נראה גללים מוארכים, ירקרקים מכוסים בריר על רצפת הכלוב. אם ניתן לראות כמות רבה של גללים על רצפת הכלוב יש צורך ליצור קשר עם וטרינר מכיוון שהארנבון ככל הנראה סובל מחסר של ויטמינים חיוניים. אם הארנבון יאכל דיאטה שעשירה יותר מדי בנוטריאנטים, כמו רוב המזונות המסחריים בכופתיות, לרוב תהיה גם כמות נמוכה יותר של צואת לילה בכלוב.
אספסת ירוקה - המרכיב החשוב ביותר בהזנת הארנבון. יש לספק כמות בלתי מוגבלת של אספסת ירוקה לכלוב. מזון זה מתאים לכל גיל, החל מגיל גורות. מזון זה מספק מס' צרכים חשובים עבור בריאות הארנבון.
עשיר בנוטריאנטים כגון מינרלים, ויטמינים וחלבונים.
מספק מזון למיקרואורגניזמים שנמצאים במעי העיוור שיוצרים את צואת הלילה.
מספק סיבים תזונתיים שמעודדים מוטיליות (תנועתיות) במעי.
מספק פעולת לעיסה תקינה כדי לייצר שחיקה תקנית של השיניים. (הידעת? שיני הארנבון גדלות במשך כל חיי הארנבון ויש לבצע בדיקה שנתית אחת לשנה אצל וטרינר לארנבונים על מנת לוודא מנשך תקין בין שיניים עליונות ותחתונות ואת איכות השחיקה).
לעיסה מספקת גם פעילות מנטלית תקינה שגורמת לירידה בלעיסת חפצים כגון ריהוט.
מספק תחושת שובע שגם יכולה לגרום לירידה בלעיסת חפצים.
חשוב! ארנבונים אמורים לאכול בעיקר חציר אספסת ועלים. מקורות לקנות חציר אספסת ירוקה יכולים להיות מרפאה וטרינרית לארנבונים, חוות סוסים, חנויות שמוכרות מזון לבעלים חיים. ניתן לאכסן כמות גדולה של אספסת ירוקה בבית. במידה ומאוכסן בשקית יש להשאיר אותה מעט פתוחה. ניתן להחביא את האספסת המוגשת לארנבון בתוך קרטון של גליל נייר כדי להגביר פעילות מנטלית שמקושרת לחיפוש מזון בטבע. אספקה שוטפת של אספסת הינה המפתח למניעה של מחלות בארנבון הבית.
מזונות ירוקים - מספקים את כל רכיבי התזונה אשר קיימים באספסת ירוקה יחד עם כמות גבוהה מאוד של מים ונוגדי חמצון. למרות שקיימת אספקה במיכל בכלוב, ארנבים לא תמיד שותים את הכמות שדרושה להם במהלך היום. במידה והארנבון יאכל דיאטה שמבוססת בעיקר על ירקות ירוקים כמות המים שיצרוך מהמיכל תקטן משמעותית. אין להשתמש במזון זה כמקור תזונה עיקרי עקב תכולה אנרגטית נמוכה. לכן עלים של ירקות ירוקים הינם תוספת חשובה למזון אבל לעולם לא תהווה דיאטה מאוזנת עבורם. אם לא האכלתם את הארנבון במזון ירוק לפני כן, חשוב להתחיל קודם כל עם אספסת ירוקה. פעולה זו תגרום לשינויים רצויים בפלורה (אוכלוסיית החיידקים) שבמעי שתעזור למערכת העיכול להתמודד עם המזונות החדשים. חשוב לבקור ירקות טריים לפחות מ3 סוגים שונים ותמיד לשלב עם אספסת. ניתן להאכיל כמות מקסימלית של כוס דחוסה של עלים ירוקים לארנבון ששוקל קילו, עדיף מחולק ל2 מנות. יש לשטוף את העלים מחומרי הדברה לפני השימוש.
באילו מזונות ניתן להאכיל? באופן כללי ככל שהמזון הירוק כהה יותר, הערך התזונתי גבוה יותר. זו הסיבה למשל שלא מומלץ להאכיל בחסה (לא עקב סיכון אלא עקב תכולה תזונתית נמוכה).
ניתן להאכיל ב: עלי בייבי, בוקצ'וי, בזיליקום, ברוקולי (על כל חלקיו), נבטים, כרוב, גזר, עלי סלרי, קייל, פטרוזיליה, אנדיב ועלי חרדל.
פירות וירקות אחרים (חטיפים) - מומלץ להאכיל בכמויות קטנות בלבד, אחת הסיבות לכך היא שארנבונים יכולים לפתח סלקטיביות ולמזון ולאכול רק אותם. חטיפים אלו בריאים הרבה יותר (ועולים הרבה פחות) מחטיפים מסחריים לארנבונים. מומלץ להימנע מחטיפים מסחריים שמכילים כמויות גבוהות של שומן ועמילן שבכמויות גבוהות עלול לגרום לבעיות בריאותיות משמעותיות. אם בכל זאת תרצו להאכיל בחטיפים מסחריים קבלו עצה מהוטרינר והתבססו על חטיפים שמכילים בעיקר דגנים. הכמות המקסימלית המומלצת הינה כף חטיף לקילו ארנבון.
ניתן להאכיל ב: תפוחים, נבטי אלפלפא, אוכמניות, פרי הסברס, קיווי, אפרסק, מנגו, פרחים אכילים כגון ורדים ופלפל אדום. ניתן להשתמש גם בפירות מיובשים ללא סוכר אבל אז להאכיל רק בשליש מהכמות. לא מומלץ להאכיל בבננות וענבים.
מזונות אסורים - דיאטה שמבוססת על חציר אספסת עם ירקות ירוקים וכמות מעטה של חטיפים מספקת את כל ההזנה הדרושה לארנבון שלכם. יש להימנע מהאכלה במזונות שמכילים ריכוז גבוה של שומן ועמילן.
מזון שמומלץ להימנע ממנו: אפונה, לחם, דגנים, שוקולד, תירס, אגוזים, שקדים, קנה סוכר, זרעים וחיטה.
מזונות מסחריים - כופתיות לארנבונים - במידה ומאכילים בכופתיות מסחריות יש להאכיל בכמות קטנה בלבד ממזונות אלו (המלצת הוטרינר: לא יותר מרבע כוס ליום לארנבון של 2 קילו). האכלה בכמות רבה של כופתיות או האכלה בכופתיות כמזון בלעדי תגרום לעליה משמעותית במשקל ויגרמו לבעיות בריאותיות משמעותיות:
תכולה קלורית גבוהה יכולה להוביל להשמנת יתר. קל מאוד להגיע להאכלת יתר בגלל שהארנבון תמיד יתנהג כרעב. הכופתיות מרוכזות מאוד ולא משרות תחושת שובע בארנבון כפי שיכולה לתת אספסת ירוקה. בנוסף רוב הארנבונים שמוחזקים בשבי מפתחים גם אכילת יתר עקב שעמום כאשר מזון מוגש להם ללא הגבלה.
תכולה נמוכה של סיבים יכולה להוביל לצואה רכה מאוד ולבסוף למחלות מערכת עיכול קשות, עד כדי כשל בפעילות מערכת העיכול.
לא מעודדת שחיקת שיניים עקב זמן לעיסה נמוך הרבה יותר בכופתיות
חוסר בפעילות לעיסה ותחושת שובע עקב תכולה אנרגטית גבוהה עלולה להוביל גם לבעיות התנהגותיות כגון לעיסת רהיטים, צמחים וכד'. ארנבונים בטבע "מבזבזים" זמן רב על לעיסת המזון, יחד עם זאת, ניתן לאכול מנה של כופתיות בכמה דקות בלבד.
מזון מרוכז מכיל תכולה נמוכה מאוד של נוזלים ועלול לא לעודד שתיה בכמות מספקת. מה שעלול להוביל למחלות של דרכי השתן.
מתי כן ניתן להאכיל בכמות משמעותית של מזון מרוכז? כאשר קיימת החלמה ממחלה ויש לבצע עליה במשקל בארנבון, כמובן בהמלצת הוטרינר המטפל של הארנבון. ניתן לשלב כופתיות בהזנה (אך כאמור לא יותר מרבע כוס ליום לארנבון של 2 קילו כפי שצוין) כדי לספק נוטריאנטים חסרים כאשר אין גישה למזונות ירוקים מלבד אספסת ירוקה. חשוב להעשיר מזון של אנבונית במהלך הריון והנקה עקב דרישה אנרגטית גבוהה.
כאשר בוחרים מזון מרוכז עבור הארנבון חשוב לבדוק תכולה תזונתית. המלצות הוטרינר לארנבונים עבור הרכיבים במזון מרוכז :
תכולת סיבים גבוהה מ18%
2.5% או פחות שומן
16% או פחות חלבון
1% או פחות סידן
אין לקנות מזונות מעורבים שמכילים גרעינים, פירות יבשים או אגוזים.