הכלב ותינוק חדש במשפחה
מאת שני משה, מאלפת מוסמכת ומטפלת בעזרת כלבים
המשפחה מתרחבת וכלבכם האהוב זוכה באח או אחות הולכים על שתיים? מזל טוב !
רואים בכלב ילד לכל דבר? דואגים כיצד הכלב יקבל את פני התינוק החדש? האם הם יסתדרו יחד? כמו כל ילד יחיד, הכלב יצטרך להסתגל ולהתרגל לשינויים וההקרבות הכרוכות בילד חדש בבית. מאמר זה ידריך וילווה אתכם בתהליך ההרגלה הדרגתי והבריא ביותר עבור כלבכם.
הכנה מוקדמת
חשוב מאוד לעשות הכנה מוקדמת כלשהיא לפני הכנסת התינוק למשפחה. אם לא עשיתם זאת עד כה, הגדירו את מקומו של הכלב בצורה מוחלטת בהיררכיה, ומיקומו הפיזי בבית. עשו זאת עוד בשלבי ההיריון. לדוגמה, במידה והכלב היה רגיל לישון עם בעליו בחדר השינה, זה הזמן לשנות את מקומו ולמקם אותו בפינה משלו בבית. בנוסף, מומלץ להקנות לכלב אילוף בסיסי ומשמעת. פקודות כמו "ארצה", "לא לזוז", "למקום" יוכלו לשמש אתכם בעתיד במצבים בהם תרצו שהכלב יניח לתינוק או למזער הסחות דעת.
נקודה נוספת למחשבה הינה נבחנות. אם כלבכם נבחן במיוחד, מומלץ לפתור בעיית התנהגות זו לפני הגעתו של התינוק הביתה. כלבים שנוטים לנבוח הרבה לרב עושים זאת לאור ריבוי של גירויים חיצוניים כגון דברים חדשים ורעשים חזקים ולא מוכרים. ככל שתחשפו את הכלב ליותר רעשם ומצבים, סביר להניח שסף הגירוי שלו יירד. כמובן שמומלץ לחזק התנהגות טובה בקרב גירויים שבדרך כלל היו מובילים לנביחות. דוגמאות לרעשים שמהווים טריגר לנביחות: אופנועים, אמבולנסים, משאיות וכדומה או רעשים של עוברים ושבים בחדר במדרגות. אם כלבכם נשאר רגוע ולא נובח, צ'פרו אותו בחטיף ומילה טובה. כמובן שכמו בכל בעיית התנהגות, כולל נבחנות, תוכלו להיעזר במאלף כלבים מוסמך שיעניק לכם הכוונה וליווי לאורך התהליך.
מומלץ להרבות בחשיפת הכלבים לשלל של מצבים וילדים. תהליך של סוציאליזציה נכונה חשוב מאוד כדי שהכלב לא יפחד ויתרגל למצבים ורעשים שונים ומגוונים. מומלץ לבצע חשיפה הדרגתית ומבוקרת לילדים בגילאים שונים. עבודת הכנה מוקדמת כמו הפגשתו של הכלב עם ילדים של בני משפחה אחרים וחברים שלכם היא מבורכת. ככל שתפגישו אותו עם יותר ילדים, בגילאים שונים כך הכלב ירגיש פחות סקרן ומאויים כלפי התינוק החדש.
וטרינר בקריית אונו
וטרינר בגני תקווה
יש לטפל בכל ההרגלים המגונים שהכלב רכש עד כה כגון: עלייה על ספות ו/או מיטות, האכלה במזונות בית, נשיכות וקפיצות, בעיית רכושנות (כלפי בעליו, חפצים או מזון), התנהגויות כמו משחק עם כפות הידיים שלנו או ישיבה בחיקכם, מתן מזון ביתי בזמן ארוחה משפחתית ועוד. אפילו אם אלו התנהגויות שלא הפריעו לכם לפני התרחבות המשפחה, אלו התנהגויות שאינן מקובלות ורצויות יותר כעת עם ילד קטן בבית. הכחדה של התנהגויות אלו לפני הלידה תקל עליכם משמעותית בשלב מאוחר יותר.
יצירת תקדים להצקות התינוק
עבדו עם כלבכם על "הצקות" שונות אותן סביר להניח שהכלב יחווה מצידו של התינוק. למשל, משיכת אוזנו של הכלב בליווי של צ'ופר מיד אחרי המשיכה. כנ"ל לגבי משיכת זנב הכלב. עשו זאת עם כל פעולה מציקה שייתכן שהתינוק יעשה לכלב ושייתכן שהכלב יגיב אליה בצורה תוקפנית ולא מקובלת .להרחבה בנושא תוקפנות בקרב כלבים וסימני אזהרה המעידים על תוקפנות לחצו כאן. מטרת הסימולציות והתירגולים הללו הוא יצירה של קונוטציה חיובית כלפי ההצקות. כך הכלב ילמד להתעלם מהן או אפילו "לאהוב" אותן מכיוון שהוא מתוגמל על כך.
הכנה מוקדמת של הבית בכלל ושל החדר בפרט
חשוב להכיר לכלב את מגוון המוצרים החדשים שיתווספו לבית בעקבות הגעתו של התינוק. דוגמאות: מיטת התינוק, עגלת תינוק ושאר רהיטים חדשים בחדרו. כל הדברים הנ"ל בעלי ריחות חדשים ולא מוכרים אצל הכלב. מומלץ להביא חיתול או בגד עם ריח של התינוק הביתה ולהציג לכלב על מנת שיוכל בעוד מועד להתרגל לריח החדש. הכלב יהיה פחות מסוקרן ופחות מאויים בבואו של התינוק הביתה אם יחווה הכרה מוקדמת של הריחות החדשים המזוהים עם ריחו של התינוק החדש.
איזה כיף! השתחררתם מבית החולים והגיע הזמן לחזור הביתה!
ה"אח/ות" החדשים שיכנסו לבית עתידים לקחת את רוב תשומת הלב של ההורים הטריים ולעיתים את כולה וסביר להניח שהכלב יחווה "הרעה" בתנאים מסויימים. ייתכן שמספר טיולים אליהם היה רגיל ירד ו"זמן האיכות" שלכם עם הכלב (משחקים, ליטופים ושאר כיופים) יפחת גם כן. לכן הדבר החשוב ביותר הוא לא ליצור תחושת "אנטי" בין הכלב לתינוק. בבואכם עם התינוק הביתה לראשונה, הכניסה של האב/ שני ההורים יחד עם התינוק אל הבית צריכה להיעשות בביטחון, ללא סימני לחץ או פחד מצד ההורים. להיפך, תנו לכלב להתקרב ולהריח את התינוק.
יש כלבים שיפתחו "בעלות" מסויימת כלפי התינוק. כלב שכל הזמן רובץ בקירבתו של התינוק, יושב ליד העגלה או הלול שלו וכו' מתפרש בעיני בעלים רבים כמתוק ומגונן יחד עם זאת, זו התנהגות מועדת לפורענות. חשוב להיות ערניים לפרט זה ולא לאפשר לו להמשך לאורך זמן ולהסלים ובוודאי לא לחזק את הכלב על כך! פירוש מוטעה של הכלב יכול לגרום לפעולה לא נעימה מצידו כלפי הצד האחר. לא נרצה שסבתא או דודה אוהבת שרוצה להרים את התינוק תקבל נשיכה מ"שומר הראש" של התינוק.
לסיום, זיכרו תמיד שכלב הוא בעל חיים. בעל חיים המונע מדחפים ויצרים שאנו בני האדם לא תמיד מבינים.
למען הסר ספק אין להשאיר תינוק עם כלב ללא השגחה
לתיאום פגישה עם שני משה-054-2474892