הבאתם גור חדש הביתה? אימצתם כלב לראשונה?
ישנם מספר דברים שחשוב לדעת
מאת שני משה, מאלפת מוסמכת ומטפלת בעזרת כלבים
הדברים הבסיסיים שכל כלב צריך:
-
כלי אוכל ומים, עדיף מנירוסטה.
-
מזון מסחרי מאיכות טובה, מומלץ להתייעץ עם הוטרינר לגבי התאמת המזון.
-
מיטה נעימה או משטח לרבוץ עליו.
-
העשרה סביבתית כגון צעצועים, חבלים, כדורים וכו'.
-
קולר ורצועה (מומלץ לצרף אליו תג עם הטלפון שלכם).
-
תכשירים נגד פרעושים ונגד קרציות. מומלץ להימנע מתכשירים המכילים אמיטרז או פרופוקסור עקב רעילות גבוהה.
-
שמפו המותאם לכלבים במידה ותרצו לקלח אותו, לא יותר מפעם בחודש.
-
בגדים לחורף בכלבים מגזעים זעירים.
טיפים שימושיים להתנהלות והקניית הרגלים נכונים עבורכם ועבור כלבכם:
בחירת מיקום עבור הכלב בבית:
הכלב לרוב יחפש מקום דמוי מאורה כגון מתחת לשולחן/ לספה וכו'. מומלץ לחפש לכלב מקום שקט בו יתאפשר לו לרבוץ בשקט ולהיות נינוח. ניתן לרכוש עבורו מיטה ולהרגילו לישון בו ולרבוץ בה במהלך היום.
חינוך הגור לעשיית צרכים מחוץ לבית:
חשוב להרגיל את הכלב מגיל מוקדם לעשיית צרכים מחוץ לבית. ניתן לקרוא על כך בהרחבה במאמר הבא.
חלוקת מחוייבות בין חברי הבית:
יש להחליף את המים בקערה למים טריים פעם ביום, להאכלה בזמנים מסויימים של היום, לניקיון מיקום המרבץ, לטיולים מס' פעמים ביום ולמשחקים. במידה ויש ילדים קטנים, מתבגרים ומבוגרים בבית, מומלץ לחלק בין אלה את צרכיו של הכלב בכדי למנוע תסכול של חברי הבית וכתוצאה מכך לגרום לתסכול גם עבור הגור החדש. נסו לסגל לוח זמנים שיהיה עקבי ככל הניתן, כך תיצרו תיאום ציפיות ביניכם לבין הכלב.
תזונה נכונה ומתאימה עבור הכלב:
סוג המזון צריך להיות מותאם לגילו של הכלב, גודלו של הכלב ומאפייניו. בין אם אימצתם גור צעיר או כלב בוגר חשוב להרגילו כבר מתחילת דרכו אצלכם למזון כלבים יבש איכותי. הימנעו ממתן אוכל ביתי, שאינו מותאם לצרכיי הכלב מבחינה בריאותית ואף יקשו עליכם מאוד מבחינה התנהגותית. ניתן לקרוא עוד על מזונות ביתיים שיש להימנע מלתת לכלבים במאמר הבא. יש לשים לב למספר האכלות שהכלב יקבל בהתאם לאורח חייכם ומתן כמויות נכונות של מזון. אין להשאיר את הקערה עם המזון בתוכה לאורך כל היום (אלא אם מדובר בגור קטן). להרחבה בנושא האכלת נכונה של כלבכם יש לצור קשר עם המרפאה על מנת להתייעץ עם וטרינר לגבי ההזנה המתאימה ביותר לכלבכם.
חווית הוטרינר:
מאחר שהביקורים אצל הוטרינר הינם אחת החוויות הראשונות שהכלב חווה ולעיתים אף מכאיבות עקב חיסונים שיש לתת לגור, יש חשיבות גבוהה ליצור את הביקור לחוויה חיובית עבור הגור. כלבים רבים מקשרים נסיעה ברכב לביקור אצל הוטרינר ולאחר מכן מפתחים פחדים להיכנס לרכבים בכלל. חשוב להבין שביקור אצל הוטרינר הינו לפחות אחת לחודשיים ובתדירות גבוהה הרבה יותר בגילאים צעירים עקב פרוטוקולים של חיסונים שיינתנו אך ורק במרפאה ולכן החשיבות הרבה עבור יצירת חוויה חיובית מביקורים אלו.
מה שעליכם לעשות הוא לדאוג שהכלב יזכה לטיול קצר וכיפי לפני כניסתו לרכב ובדרך לוטרינר דברו עם הכלב ולשדר אנרגיות חיוביות.
טעות נפוצה של בעלי כלבים היא הפגנת רחמים והתנצלות כלפי הכלב. לכן יש לשמור על מורל גבוה ואפילו לספר לכלב "כמה כיף הולך להיות אצל הוטרינר" ו"איזה הפתעות טעימות מחכות אצל הוטרינר" וכו'. אחרי שתגיעו למרפאתנו, הליטופים והפינוקים הם על חשבוננו (:
חשיפה הדרגתית לסיטואציות ואנשים חדשים:
סיטואציות חדשות יכולות להיות פעילויות יומיומיות שאנו לוקחים כמובן מאליו כמו טיפוס במדרגות או כניסה לרכב המשפחתי, אך אלו סיטואציות שאינן מוכרות לכלב וחשוב להקנות לו קונוטציה חיובית לגביהם. הדרך הקלה ביותר לעשות זאת היא באמצעות הצמדת חיזוק חיובי (לרב חטיף טעים) לסיטואציה. הלבשת קולר למשל - גור קטן שמעולם לא הרגיש קולר סביב צווארו עלול לסלוד ממנו בהתחלה, לכן מומלץ להרגילו כמה שיותר מוקדם ובדרך חיובית ככל האפשר. כלומר, במידה ותרגישו שהכלב מפחד או נרתע מהקולר, תרגלו איתו את לבישת הקולר לצד מתן חטיף טעים וחיזוקים קוליים כמו "כל הכבוד!" ו"איזה כלב טוב!". כנ"ל לגבי הולכה ברצועה, ניתן לתרגל תחילה הליכה עם רצועה בתוך הבית ורק לאחר מכן לצאת כך החוצה.
מומלץ לחשוף את הכלב למגוון רחב של אנשים. להפגישו עם נשים ועם גברים בגילאים שונים. ככל שכלבכם יהיה חשוף ליותר אנשים כך יהיה יותר ידידותי ונוח כשיגדל.
כאשר כלב מגיע לבית לראשונה, עלינו לקחת בחשבון שדברים רבים בסביבת המגורים ואף בתוך הבית עצמו יהיו זרים עבורו. בכדי להקל עליו, יש לחשוף אותו בהדרגה ובסבלנות לצד חיזוקים וקונוטציות חיוביות:
חיברות עם כלבים אחרים:
חשוב להפגיש את הכלב עם כלבים אחרים כמה שיותר. תנו לכלב שלכם לרחרח את הכלב השני. במידה ומתחיל להתפתח משחק בין השניים, תנו להם, אל תמהרו למשוך את כלבכם ולהמשיך בטיול. לבעלים לכלבים קטנים, יש נטייה להרים אותם על הידיים כשפוגשים כלב גדול בזמן הטיול. נסו להימנע מכך ולתת לכלבכם להתקרב, להריח ולהכיר את הכלב השני. אם תמנעו זאת מהכלב הוא עלול לסגל לעצמו הרגלים של פחד והתגוננות לשווא. מאפשר מומלץ ללכת מידי פעם לגינות כלבים ולתת לכלב להסתובב בחופשיות ולהכיר חברים חדשים.
הצבת גבולות:
גיל 3 חודשים הוא זמן נכון להתחיל להציב גבולות. לדוגמה, הגדרה של חדרים מסויימים אליהם הכלב לא נכנס, הגבלת רביצה על מיטות, ספות וכורסאות שלכם. הרבה יותר קל ופשוט להציב גבולות בגיל מוקדם ולהשריש הרגלים טובים מאשר לתקן אותם לאחר מכן.
וטרינר לגורים. וטרינר גני תקווה. וטרינר יהוד. וטרינר אור יהודה. וטרינר לחיסונים. וטרינר מומלץ בבקעת אונו. וטרינר תורן 24 שעות בקריית אונו. וטרינר מומלץ לגור. וטרינר זול לכלבים. בית חולים וטרינר קריית אונו. ד"ר שגיא לוי. אורית תדמור יהלום וקמינסקי במרפאת חברים בקריית אונו שנמצאת ליד יהוד בקריית אונו.
כולנו רוצים שהכלב שלנו יהיה נקי, מטופח ונעים למגע. טיפים חשובים לגבי טיפוח הכלב:
צחצוח שיניים -
אחת התלונות העיקריות שאנו שומעים מבעלי כלבים הינה לגבי ריח רע מפה הכלב. לעיתים בגורים קיים ריח לא נעים מהפה בשלב החלפת שיני החלב. הקפדה על צחצוח שיניים כל יומיים-שלושה תאט את הצטברות הפלאק (=אבן) וימנע דלקת חניכיים ויפחית את ריח הפה באופן משמעותי. הצחצוח צריך להתבצע עם משחת שיניים וטרינרית בטעמים אטרקטיביים כגון כבד או עוף. המשחה הוטרינרית הינה משחה אנזימטית שממשיכה לפעול גם לאחר הצחצוח, בניגוד למשחה שבהם אנחנו מצחצחים שיניים. חשוב לבצע צחצוח של השיניים ולא מריחה של המשחה בלבד. רוב משחות השיניים אינן מכילות חלבון מהחי ולכן אין מניעה לצחצוח במשחה כזו גם בכלבים עם אלרגיה למזון.
בשלב הראשון, שימו מעט ממשחת השיניים על האצבע ותנו לכלב שלכם לטעום חיזרו על פעולה זו במשך מס' ימים . השלב הבא הוא הכרת מברשת השיניים, הצטיידו מראש במברשת שיניים לילדים או ב"מברשת אצבע" שניתן לקנות אצל וטרינר ומרחו עליה מעט ממשחת השיניים. תחילה תנו לכלב ללקק ממנה את משחת השיניים כדי להכיר לו את תחושת השערות של המברשת. בשלב הבא החלו לצחצח רק בחלק הקדמי של הפה ולבסוף הגיעו גם לשיניים האחוריות.
סירוק הכלב -
סירוק הכלב תורם למראה ולבריאות הפרווה (ואפילו לניקיון הבית!). ברכישת המסרק יש לבחור במסרק שלא יגרום לכלב כאב או אי נוחות. בבית יש לשבת עם הכלב ובנועם להתחיל להעביר את המסרק על פרוותו. במידה ותרגישו שהכלב לא נהנה מכך ייתכן והמסרק שנבחר עבורו אינו מתאים. חשוב לבצע חשיפה חיובית כפי שהוסבר קודם עם חטיף לדוגמא.
רחיצת הכלב -
אחת השאלות הנפוצות של בעלי כלבים הינה "כל כמה זמן אפשר לרחוץ את הכלב?". רחיצת הכלב תלויה בפעילות הכלב. במידה והייתם עם הכלב בים או שהתגלגל בחול בגינת הכלבים וכדומה, זו הזדמנות טובה לרחוץ אותו. לפני הרחצה יש להצטייד בשמפו המיועד לכלבים (אין לרחוץ את הכלב עם שמפו של אנשים עקב מבנה שונה של העור, חומציות שונה ותגובות אלרגיות לחומר הכימי של השמפו).
כמו תמיד, יש להיעזר בחטיפים כדי להקל על הכלב ולהקנות לו חוויה חיובית בעת הרחצה. הימנעו מהבעת כעס והרמת הקול על הכלב. תגובה כזו רק תחמיר את המצב ואף תקשה עליכם לרחוץ אותו בפעמים הבאות.
לתיאום פגישה עם שני משה-054-2474892