top of page
מכות חום בכלבים

מכות חום בכלבים          טיפים מוטרינר לימי הקיץ החמים

 

מאת ד"ר שגיא לוי, רופא וטרינר

 

 

 

 

מרכז וטרינרי Vet care

 

 

ד"ר שגיא לוי 

 

מרפאה וטרינרית בקריית אונו

 

מכת חום מוגדרת כעליה של טמפ' הגוף מעל ל40.5 מעלות לאחר חשיפה לטמפ' סביבתית חמה או לאחר פעילות גופנית מאומצת מאוד. נגרמת עקב חוסר יכולת של בעל החיים לפנות חום בצורה יעילה. חשיפה לטמפ' גבוהה או ללחות גבוהה מאוד עלולה לגרום למצב של מכת חום בתוך זמן קצר של כ30 דקות, בעיקר בבעלי חיים שאין להם מחסה מוצל או יכולת להתקרר.

 

פיסיולוגיה של מכת חום:

 

בקרת טמפ' הגוף מתבצעת ע"י מרכז תרמורגולציה במח. זו מאפשרת קיום טווח טמפ' תקין למרות חשיפה למגוון רחב של תנאים סביבתיים. טמפ תקינה בכלב הינה 38-39.4 מעלות. כשהטמפ' עולה קיימת חשיבות רבה לסילוק חום עודף.

חיות המחמד שלנו חסרות בלוטות הזעה ולכן מסתמכים על פינוי חום בעיקר ע"י מערכת הנשימה. פעולה זו נקראת הלחתה ובה נראה את הכלב מתנשם במהירות עם הלשון בחוץ. כשהאוויר בא במגע עם הריריות מתרחשת פעולת הקירור. בתנאים של לחות גבוהה התהליך מאבד מהאפקטיביות שלו והטמפ' תעלה למרות תהליך ההלחתה.

 

מי נמצא בסיכון?

 

קיימים מס' פקטורים שמגבירים את הסיכון למכות חום מעבר לטמפ' גבוהה ותנאי לחות גבוהה. כלבים ברכיוצפליים למשל (בעלי אף פחוס כגון בולדוג צרפתי, פיקינז וכד'), כלבים עם בעיות מבניות בקנה הנשימה (כגון קריסת קנה). בנוסף חוסר של מיקום מוצל למנוחה וזמן קצר בין פעילויות יכול לתרום להתפתחות של מכת חום.

 

ומה קורה כשלא מצליחים לסלק את החום?

 

הדופק יעלה כמנגנון של הזרמת דם לאזורים פריפריים כגון קצות גוף. לחץ הדם יישמר בשלב הראשון, אולם כאשר הגוף לא יצליח יותר לשמר לחץ דם הדופק ירד ולחץ הדם ירד ותיתכן פגיעה באיברים חיוניים עקב חוסר אספקת דם.

 

מהם הנזקים במכת חום?

 

עליה בטמפ' תגרום נזק לרקמות של מערכת העצבים, שריר הלב, כבד, כליה ותפגע גם במחסום בין המעי לדם. קיימת פגיעה באנזימים חיוניים בדם וכתוצאה מכך ירידה בייצור האנרגיה בתאים. עקב הנזק החמצוני שייגרם בשילוב עם חוסר יצירת אנרגיה תהיה עלייה בייצור לקטט (חומצת חלב) מה שעלול להוביל לחמצת דם.

 

הכליה נפגעת עקב הפגיעה התרמית בתאים וגם עקב בעיה של חוסר אספקת דם לכליה. בשלבים מאוחרים יותר עלולים להיווצר תהליך של קרישת דם בתוך הכליה ולגרום לנמק בלתי הפיך לרקמת הכליה.

 

הפגיעה במערכת העיכול הינה התורמת העיקרית בסופו של דבר לכשל כללי במערכות הגוף. ע"י פגיעה באספקת הדם למעי ונזק תרמי לתאי המעי נפגע המחסום בין המעי לדם וחיידקים מהמעי יכולים לחדור פנימה למחזור הדם. כניסת החיידקים למחזור הדם בשילוב עם הטוקסינים שהם מפרישים גורמים למצב של ספסיס (=אלח דם) ובסופו של דבר מובילים לכשל מערכות כללי.

 

פגיעה תרמית בתאים של הכבד גורמת לירידה בפעילות כבדית וכמו כן לפגיעה בתאים המקיפים את כלי הדם. פגיעה שכזו עלולה לתרום למצב של פגיעה בייצור וצריכת יתר של פקטורי קרישה ומאוחר יותר למצב של דימומים פנימיים בלתי נשלטים בתוך כלי הדם (DIC).

 

בנוסף, קיימת פגיעה תרמית גם בנוירונים (=תאי עצב) ועד למוות שלהם ובצקת מוחית. קרישי דם עלולים להיווצר במח ואף לדימום בתוך רקמות המח מסיבות שצוינו לפני כן. פגיעה זו עלולה להוביל לעוויתות ולפגיעה במצב הכרתי עד כדי קומה ומוות. הפונטציאל לנזק הפיך של בצקת מוחית תלוי בכמות הזמן בו הנוירונים נחשפו לטמפ' גבוהה.

 

 

 

 

 

 

בית חולים וטרינרי קריית אונו. מרכז וטרינרי קריית אונו. וטרינר חירום 24 שעות. בית חולים וטרינרי. ד"ר אורית תדמור יהלום. ד"ר קמינסקי. מרכז וטרינרי חברים. מרפאת חברים קריית אונו. מרפאת חברים יהוד. חברים. וטרינר. וטרינרית. בית חולים וטרינרי למצבי חירום 24 שעות ביממה. עיקורים וסירוסים מוזלים. טיפול וטרינרי בחתולי רחוב בקריית אונו. וטרינר לחיסונים באור יהודה. וטרינר לניתוחים. ניתוח קיסרי קריית אונו. מי פט קליניק. my pet clinic. ד"ר חווי צרפתי. מומחה לנוירולוגיה. רופא וטרינר אורתופד. 

 

 

מהם הסימנים אותם ניתן לראות כשמתפתח מצב של מכת חום? (כולם או חלקם)

 

הלחתה מוגברת(=נשימות מהירות עם פה פתוח)

הקאות

שלשולים

ריור יתר

התמוטטות

עוויתות

 

לעיתים נדירות יתפתחו גם רעידות שרירים, דם בשתן, כיחלון ריריות, דימומים מהאף, נפיחות בלשון, רעידות בראש, קשיי נשימה ואישונים מורחבים.

 

קיימים סימנים מאוחרים שעלולים להופיע 3-5 ימים לאחר החשיפה למכת חום כגון: שינויים במצב הכרתי, השתנה מרובה, הקאות דמיות, שלשול, צהבת, קשיי נשימה ודימומים עוריים.

 

מסיבות אלו חשוב לבצע מעקב צמוד אצל וטרינר גם לאחר האפיזודה של מכת החום. שאלו את הוטרינר המטפל לגבי סימנים נוספים שיש לשים לב אליהם.

 

מהו הטיפול במכת חום?

 

המטרה בטיפול הינה לטפל בעליה בטמפ' הגוף, לספק תמיכה למערכת הדם והלב ולטפל בסיבוכים שנגרמו עקב העליה בטמפ'.  מהו הטיפול הוטרינרי המומלץ במקרים של מכת חום?

 

  • החזרת נפח הדם ע"י טיפול בנוזלים

  • תיקון מאזן המלחים בגוף. הוטרינר יבצע ניטור של רמת המלחים לפני תחילת טיפול. 

  • תיקון רמת החומציות בדם. 

  • שיפור לחץ הדם לכליה והגברת הסינון הכליתי

  • טיפול באנטיביוטיקה רחבת טווח כדי לקטין את הסיכוי של מעבר חיידקים ממערכת העיכול לדם

 

קיימת חשיבות גבוהה לקירור מהיר של בעל החיים. יש להעביר את בעל החיים למקום ממוזג ומקורר. יש לשטוף את החיה עם מים פושרים בלבד ולא עם מים קרים. ניתן לשים שקיות עם קרח בבתי השחי. קיימת חשיבות בקירור מהיר לטמפ' תקינה תוך 30-60 דקות מזמן החשיפה ולכן יש לגשת לטיפול וטרינרי בהקדם האפשרי. יש להקפיד לא לקרר יתר על המידה עקב הסכנה לפגיעה במרכז התרמורגולטורי במח והסכנה להיפותרמיה.

 

  • מחקרים מראים כי הפרוגנוזה טובה הרבה יותר במקרים בהם זמן ההגעה לוטרינר מזמן החשיפה למכת חום לא עלה על 90 דקות.

  • קירור במים קרים או במי קרח עלול לגרום לנזקים חמורים עקב כיווץ כלי דם פריפריים ומניעת חמצון רקמות גוף.

 

מה ניתן לעשות כדי לצמצם את הסיכון למכות חום בכלבים?  (טיפים מוטרינר לימים החמים)

 

  • צאו לטיולים קצרים ככל האפשר בשעות פחות חמות כמו שעות הבוקר המוקדמות או בשעת השקיעה. יש להימנע מפעילות ספורטיבית כמו ריצה עם הכלב אפילו בשעות הבוקר המוקדמות עקב רמת לחות גבוהה מאוד באוויר שלא תאפשר לו להתקרר בצורה יעילה.

  • מומלץ להצטייד בקערת מים ניידת ולעודד שתיה כל הזמן.

  • יש להימנע מטיולים על משטחי אספלט עקב סכנת כוויות בכפות הרגליים. בשעות חמות עדיף לבצע את הטיולים על מרבצי דשא.

  • קיימים ווסטים מקררים אשר ניתן לקנות בחנויות לציוד לבעלי חיים או במרפאות וטרינריות שעוזרות לקרר את הגוף

  • ניתן לבצע תספורת של הכלב, יחד עם זאת, יש להקפיד שבכלבים עם פרווה לבנה תתבצע מריחה של קרם הגנה על העור החשוף בעת היציאה לשמש.

  • בחזרה מהטיול יש להשאיר מאוורר פתוח או מזגן כדי לסייע לכלב להתקרר בחזרה מהטיול. ניתן לשים על הרצפה גם מגבת רטובה שהכלב יוכל לרבוץ עליה כדי להתקרר.  

 

במקרה של הופעת סימנים שמחשידים למכת חום יש לפנות אלינו במיידי על מנת לקבל טיפול רפואי. 

 

 

 

 

 

מכות חום בכלבים וחתולים
bottom of page