תופעות לוואי בעקבות שימוש באמפולות נגד פרעושים וקרציות בכלבים וחתולים
מאת ד"ר קארין פרייס, רופאה וטרינרית
מרכז וטרינרי Vet care
ד"ר שגיא לוי
אמפולות נגד פרעושים ו/או קרציות לטיפול בכלבים וחתולים נחשבות בטוחות לשימוש וחלקן אף יעילות ביותר. אולם, בכלבים וחתולים מסוימים אמפולות אלו יגרמו לתופעות לוואי עוריות. במידה וחיית המחמד שלכם מראה סימני אי-נוחות לאחר שימוש באמפולה, יש לפנות אל הווטרינר המטפל
מהן אמפולות נגד פרעושים וקרציות?
אמפולות לטיפול נגד פרעושים וקרציות בכלבים וחתולים שיפרו משמעותית את הבטיחות והנוחות של בקרת טפילים חיצוניים על חיות המחמד שלנו. אמפולות אלו מכילות חומרי הדברה אשר רעילותם נמוכה משמעותית ופעמים רבות יעילותן גבוהה מאשר האורגנו-פוספטים או הקרבמטים המגיעים בצורת תכשירי טבילה או ריסוס בהם היה נהוג להשתמש בעבר. אמפולות אלו עוזרות לשמור את חיות המחמד שלנו (ואת הבתים שלנו) חופשיים ממזיקים מטרידים אשר עלולים גם להעביר מחלות קשות. כיום קיים מגוון רב של אמפולות נגד פרעושים ו/או קרציות הנבדלות ביעילותן. בנוסף, חשוב להשתמש באמפולה המותאמת לחיה הספציפית הן מבחינת המין והן המשקל. לכן, לפני בחירת אמפולה עבור הכלב או החתול שלכם מומלץ להתייעץ עם ווטרינר בנושא. קיימים בשוק פתרונות נוספים כגון כדורים נגד פרעושים שאינם חומרי הדברה ובטוחים לשימוש יותר מאמפולות ויעילותם טובה יותר.
האם האמפולות בטוחות לשימוש?
בשימוש נכון ובהתאם להוראות המצורפות, מוצרים אלו בטוחים לשימוש וברוב המקרים לא יגרמו לתופעות לוואי. לפני שימוש לראשונה באמפולה שכזו מומלץ לקבל הסבר מהווטרינר כיצד לטפל עמה בצורה בטוחה. אולם, כמו עבור כל חומר אשר שמים ישירות על העור, בכלבים וחתולים מסוימים קיימת האפשרות שיופיעו תופעות לוואי מקומיות לרכיב אחד או יותר במוצר. לחלק מהכלבים והחתולים יהיו תגובות דומות לאמפולות רבות ושונות הנבדלות במרכיבים הפעילים שבהן, מה שמרמז כי הרגישות עלולה גם להיות לחלק מהמרכיבים הבלתי פעילים. תגובות אלו מוגבלות לאזור בעור אשר בא במגע ישיר עם החומר ולכן אינן משקפות הרעלה אלא רגישות מקומית. תגובות עוריות לאמפולות יכולות לנוע מתחושות עקצוץ קלות ועד לכוויה כימית של העור בכלבים וחתולים רגישים במיוחד. ייתכנו גם תופעות של הרעלות בשימוש בחומרים מסוימים, אולם אז תופעות לוואי יתבטאו ברעידות, עוויתות, אפטיות הקאות וחולשה כללית. במידה ומתפתחות תופעות לוואי כאלו יש להגיע לקבלת טיפול וטרינרי בהקדם האפשרי.
מהן התגובות העוריות האפשריות?
הצורה המתונה ביותר של תגובה עורית לאמפולות היא epidermal paresthesia המוגדרת כתחושה כגון גירוד או עקצוץ של העור. Paresthesia מתרחשת כאשר החומר ששמנו על הכלב או החתול "מדגדג" את קצות העצבים שבעור וכך גורם לתחושה האופיינית. למרות שתגובה זו יכולה להתרחש בעקבות השימוש בכל אמפולה, היא מתרחשת בתדירות הגבוהה ביותר לאחר שימוש במוצרים המכילים פירטרואידים (pyrethroids) מרוכזים. Pyrethroid paresthesia הוא סינדרום שתועד היטב הן בבני אדם והן בבע"ח. בבני אדם תוארו תחושות דגדוג, דקירות המדמות מחטים ועד תחושת צריבה בעור באזור שבא במגע עם החומר. תחושות אלו מופיעות בתוך 30 דקות מהחשיפה ויכולות להמשך 8-24 שעות ללא טיפול. חלק מהכלבים והחתולים חשים בחוסר נוחות דומה לאחר טיפול עם אמפולה. בע"ח שנפגעו, ובמיוחד חתולים, עלולים להפוך להיפראקטיביים וחסרי מנוחה בעוד שאחרים יכולים להפוך לשקטים, כנועים וחסרי רצון לזוז. העור בנקודה בה שמנו את החומר ייראה כרגיל (אם יש אדמומיות אז מדובר ב-contact dermatitis כפי שיוסבר בהמשך). למזלנו, הטיפול ב- epidermal paresthesia הינו פשוט וכרוך בחפיפת החיה עם סבון כלים להסרת החומר (שמפו לבע"ח הוא עדין מדי בכדי לשטוף את כל החומר). עבור Pyrethroid paresthesia מריחת ויטמין E על העור הפגוע יכולה להקל במהירות- גזרו במספריים קפסולה של ויטמין E (כזו המשמשת כתוסף תזונה) לחצו החוצה את התכולה השומנית על עור החיה ועסו את האזור. לאחר טיפול ראשוני זה חשוב להגיע אל הווטרינר על-מנת לוודא כי לא מדובר בתופעת לוואי חמורה יותר.
תגובה עורית משמעותית יותר אך נדירה לאמפולות נגד פרעושים וקרציות היא contact dermatitis בה מתפתחת דלקת סטרילית בתגובה לחומר. תגובה שכזו, שלעיתים מכונה תגובת יתר רגישות, יכולה להופיע עם השימוש במוצר לראשונה, אך יותר שכיח לראותה לאחר מספר חשיפות לאותו מוצר ללא תגובה. הגוף יוצר תגובה דלקתית באתר החשיפה והעור ייראה אדום ומגורה. במקרים חמורים יותר עלולות להתפתח חבורות או שלפוחיות והעור עלול לעבור כיוב. שלא כמו paresthesia, הנוטה להופיע בתוך 30 דקות מהחשיפה, פעמים רבות הדלקת תחל כעבור מספר שעות ומלוא חומרת הפגיעה מתפתחת תוך 12-24 שעות. תוך תלות בחומרת התגובה הדלקתית, דרגת אי הנוחות יכולה לנוע ממתונה ועד חמורה למדי. לאחר שטיפת החומר, יש להגיע אל הווטרינר עם חיות אשר פיתחו יותר מאדמומיות מתונה באזור החשיפה לצורך המשך טיפול לשם הפחתת הדלקת ואי הנוחות.
האם תופעות הלוואי הללו מסוכנות?
למרות שאינן מסכנות חיים, תופעות לוואי עוריות אלו יכולות לנוע ממציקות ועד מכאיבות ביותר. לכן, חיה שהייתה לה תגובה למוצר מסוים בעבר אין להשתמש בה שוב באותו החומר בעתיד. אם אתם עדיין רוצים לטפל נגד פרעושים וקרציות עם אמפולות נסו מוצר בו מרכיבים פעילים שונים לחלוטין מאשר זה שגרם לתגובה. לאחר השימוש עקבו היטב אחר החיה והיו מוכנים לחפיפה עם הסימן הראשון לבעיה. אם לחיה שלכן יש תגובה לחומר נגד פרעושים וקרציות מכל סוג שהוא חשוב לדווח על-כך לווטרינר המטפל על-מנת שיוכל להמליץ על חומרים אחרים.
וטרינר בקריית אונו
וטרינר בגני תקווה
האם הרגישות לאמפולות שכיחה בקרב כלבים וחתולים?
הבשורות הטובות הן שתגובות עוריות לאמפולות לטיפול נגד פרעושים ו/או קרציות אינן שכיחות וברוב הכלבים והחתולים לא תהייה שום בעיה עם השימוש בחומרים הללו. לצערנו, לא ניתן לחזות מראש איזה כלב או חתול יגיב למוצר נתון עד אשר התגובה התרחשה. מסיבה זו חשוב לעקוב אחר חיית המחמד שלכם במשך לפחות שעה לאחר השימוש באמפולה מכל סוג שהוא ע"מ לראות אם יש כל סימן לאי נוחות. ישנם כלבים וחתולים נדירים הרגישים לכל מגוון החומרים שבאמפולות. כיום קיימים כדורים לטיפול נגד פרעושים ו/או קרציות בעלי יעילות ובטיחות מהגבוהות ביותר, כך שגם בכלבים וחתולים אלו ניתן לטפל ללא חשש לתגובות בלתי רצויות. ניתן למצוא כדורים אלו אצל הווטרינר, והם מומלצים ביותר גם עבור כלבים וחתולים שאינם רגישים לאמפולות.
מהם האלטרנטיבות לטיפול בפרעושים וקרציות?
כפי שנאמר, קיימים כיום פתרונות טובים ובטוחים לשימוש כיום בשוק כגון כדורים נגד פרעושים הניתנים אחת לחודש-3 חודשים ויעילים נגד פרעושים וקרציות בצורה אפקטיבית וטובה יותר מהטיפולים הקונבנציונלים של אמפולות וריסוסים. הכדור גם מאפשר לרחוץ את הכלב / ללכת ליום בלי לחשוש מירידה בפעילות. ניתן לקנות כדורים נגד פרעושים מסוג ברבקטו בחנות שלנו
חושבים שהכלב סובל מתגובה אלרגית לאמפולה?
צרו איתנו קשר וטרינר תורן 24/7 076-5461006