כלבים שגורמים לנזקים והרס בבית
מאת שני משה, מאלפת מוסמכת ומטפלת בעזרת כלבים
חזרתם הביתה מהעבודה ומצאתם נעל אכולה? כבלים חצויים? את הריפוד של הכרית? גזרי נייר טואלט בכל עבר? אתם לא לבד!
אחת מבעיות ההתנהגות הנפוצות ביותר היא כלבים שגורמים להרס ונזק של חפצים ברחבי הבית.
הסיבות הנפוצות שמובילות את הכלב להרוס דברים בבית הינם:
-
משיכת תשומת לב
-
משחק לא נכון
-
רעב
-
גדילת שיניים (בגורים)
-
פחדים (רעשים וכו')
-
חרדת נטישה
-
שיעמום
הידעת? כאשר הבעלים אינם בבית – הכלב ישן רב הזמן והזמן ש"משקיע" בהרס אינו יותר מ-20-30 דקות.
וטרינר בקריית אונו
וטרינר בגני תקווה
ישנם מספר דרכים לטיפול בבעיית התנהגות זו:
איתור הגורם למעשה ההרס והנזק:
הכלב הורס את הבית? בכדי לטפל בבעיה בדרך הטובה ביותר, עלינו להבין את הגורם לבעיה. כיצד עושים זאת?
במידה ומדובר בחרדת נטישה, ישנם מספר סימנים אופיינים. למידע נוסף בנוגע לסימני חרדת נטישה וטיפול בחרדת נטישה
עלינו להבין שהכלב אינו "עושה דווקא" ויותר מכך, אינו מקשר את הכעס שתפגינו כשתחזרו הביתה 5 שעות אחרי שהרס לכם את הספה (וכל דבר אחר...).
טיפ שימושי - נסו להשאיר מצלמה שתצלם את כלבכם במשך מספר ימים, כך תוכלו לבחון האם יש מאחורי ההרס דפוס מסויים או סיבה ספציפית להרסנות בזמן שאינכם בבית.
ישנם כלבים אשר יהרסו דברים גם כאשר אתם נוכחים בבית. לדוגמה, בזמן שאתם מבשלים במטבח או מתקלחים. במידה וזה המצב, רב הסיכויים הם שהסיבה להרס תהיה שעמום או הרגלי משחק לא נכונים.
הדרכים המפורטות בהמשך יעזרו לכם להתמודד עם כלבים שפונים להרסנות מתוך הרגלים לא נכונים למשחק או שעמום.
הכחדת ההתנהגות על ידי מניעתה:
הכלב לא יכול להרוס דברים שנמצאים מחוץ להישג ידיו. במידה ואתם יכולים לדאוג שכל דבר מועד לפורענות ימצא בארון סגור/ מדפים גבוהים, הכלב לא יהרוס אותם.
אפשרות נוספת היא הגבלתו של הכלב למרחב קטן על ידי כלוב הטסה או קשירתו בזמן שאינם בבית. להרחבה בנוגע להרגלה נכונה למרחבים אלו. לחילופין, במידה וישנו חדר נטול ספות/ מיטות או שולחן שניתן לכרסם ולהרוס, ניתן לסגור את הכלב בחדר זה.
חשוב מאוד - בכל דרך בה תבחרו לנקוט יש לדאוג לכלי מים נגישים
הכחדת ההתנהגות על ידי אילוף:
לרוב הכלב יבחר להזיק ולהרוס חפצים קבועים. יש כלבים שיעדיפו ספות וכריות, ישנם שאוהבים ללעוס רגליי שולחנות ומשקופים ויש שיבחרו בפרטי לבוש של בעליהם כמו גרביים, נעליים וכדומה. במידה והצלחתם לפענח את העדפותיו של כלבכם, תוכלו לנצל זאת לטובתכם ולעבוד איתו על ידי עריכת סימולציות מתוכננות המאפשרות לכם שליטה מוחלטת במצב. הניחו גרב על הרצפה ובקרבתה צעצוע. במידה וכלבכם האהוב נפל בפח והתחיל לשחק ולנער את הגרב - קיטעו זאת! על ידי פקודת "לא!" או שפריץ של מים ומיד לאחר מכן הזמינו אותו לשחק איתכם בצעצוע שלו. עשו זאת מספיק פעמים והכלב ילמד מה אסור ומה מותר למשחק. מומלץ להתייעץ עם מאלף כלבים על מנת לאתר את העדפות כלביכם כל מנת שהאילוף יהיה אפקטיבי יותר.
הצעת התנהגות חלופית:
- הוצאת אנרגיה על ידי טיול ארוך או משחק אינטנסיבי לפני יציאתכם מהבית תגרום לכלב להיות עייף יותר ונינוח בהיעדרותכם וכתוצאה מכך לא יהרוס חפצים או שיהרוס פחות מבדרך כלל. טיול ארוך הינו טיול באורך של כ-40 דקות. כמו כן, ניתן לקחת אותו לגינת כלבים כדי שיוציא אנרגיה במשחק עם כלבים אחרים, או לצאת איתו עם כדור ולתת לו לרוץ אחריו הלוך- חזור.
- חלופות כמו צעצועי העשרה למיניהם יסיחו את דעתו של הכלב מהחפצים האישיים שלכם וינתבו את הצורך שלו לצעצועים המיועדים לכך. לדוגמה, מוצרי "קונג" למיניהם, עצמות מעור מיובש וכדומה. אלו יעסיקו אותו בזמן שאתם מחוץ לבית. צעצועי האכלה מסויימים דורשים מהכלב תהליכים קוגנטיביים שאינו זוכה להשתמש בהם באופן שוטף ובכך מתישים את הכלב היטב.
- תרגול של פקודות משמעת לפני צאתכם מהבית. במהלך תרגול של פקודות (בין אם פקודות משמעת ובין אם אלו טריקים שלימדתם אותו) הכלב מוציא אנרגיות באופן פיזי ובאופן מנטלי. כתוצאה מכך הכלב ירבוץ לאחר האימון ופחות סביר שיחפש עניין בעשיית נזקים לחפציכם.
בכדי להימנע מטעויות נפוצות שימו לב למספר נקודות חשובות לגבי בחירה של צעצועים לכלביכם:
- לא לתת לכלב לשחק עם פריטים שמזכירים רכוש שלנו שלא היינו רוצים שיהרוס (כגון, בובות פרווה, נעל או גרב ישנה וכו').
- כלב צריך 2-3 צעצועים ולא יותר מזה. אם יהיו לו עשרות צעצועים, הכלב יעשה הכללה ויראה בכל חפצי בית כצעצועים שלו.
- במידה והכלב נמצא בתהליך אילוף ובחרתם לצ'פר אותו בצעצוע [כלומר, הצעצוע הוא החיזוק החיובי שלו (ולא חטיף)], צעצוע זה ישמש אתכם אך ורק לתהליך האילוף. אין להשאיר צעצוע זה זמין לכלב בכל שעות היום.
שימו לב- במידה וגיליתם שהכלב אכל דברים המסכנים את בריאותו. כגון, דברים שרעילים לו מפח הזבל, דברים שעלולים לגרום לו לחסימת מעי כמו שקית ניילון, גרב שלכם, כמות גדולה של ניירות וכו' צרו קשר עם הוטרינר 24/7-
חשוב לזכור שמדובר בתהליך למידה של הכלב. הכלב אינו יודע שנעל בית היא מחוץ לתחום אך הכדור מקובל על הדעת, או שחבל הלעיסה מיועד למשחק אך כבל ההטענה של הנייד שלכם אינו. במידת הצורך, פנו לייעוץ ולליווי צמוד של מאלף כלבים מנוסה. כמו תמיד- בבואנו לטפל בבעיית התנהגות יש להצטייד בסבלנות, עקביות והתמדה.
לתיאום פגישה עם שני משה-054-2474892