top of page
וטרינר חרדת נטישה בכלבים

חרדת נטישה בכלבים

מאת שני משה, מאלפת מוסמכת ומטפלת בעזרת כלבים

חרדת נטישה בכלבים משמעותה תגובה של מצוקה לפרידה מאדם/ אנשים אליהם הכלב קשור.

 

הסימנים האופיינים לחרדת נטישה:

קולות כמו נביחות/ יללות, עשיית צרכים בבית, הרס של חפצים ברחבי הבית, אנורקסיה, אכילה עצמית, ריור, חוסר תנועה ועוד. 

נביחות/ יללות, עשיית צרכים בבית והרס של חפצים אלו שלושת הסימנים הנפוצים ביותר לחרדת נטישה אצל הכלב. 

הכלב לא חייב להראות את כל הסימנים הנ"ל יחד. לרב כלב החווה חרדת נטישה יפגין את אחד התסמינים הללו בחצי השעה הראשונה בה נשאר לבד בבית. 

חשוב לציין, כלב המפגין את אחד התסמינים של חרדת נטישה אינו בהכרח לוקה בה. לדוגמה, עשיית צרכים בבית יכולה לנבוע גם מחינוך לצרכים שלא הוטמע כראוי, העדר אפשרות של הכלב לצאת החוצה, תגובה לפחד או לחילופין להתרגשות, סימון טריטוריה וכמובן בעייה רפואית המצריכה טיפול וטרינרי. בכדי לקרוא עוד על חינוך הכלב לעשיית צרכים מחוץ לבית הקישו כאן

בעייה של הרס חפצים גם כן יכולה לנבוע מסיבות אחרות כמו התנהגות גורית, ניסיון למשחק, היפראקטיביות, מחסור בהוצאת אנרגיה לכלב ועוד. 

מאחר שאיבחון של חרדת נטישה בכלב אינו כה פשוט, מומלץ להתייעץ עם מאלפי כלבים מוסמכים ועם הוטרינר של הכלב. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

מדוע הכלב שלי חווה חרדת נטישה? 

חרדת נטישה יכולה לנבוע ממספר סיבות. הגורמים הנפוצים הינם:

שינוי בהרגלי החיים וסדר היום של הכלב. שינוי כמו עבודה חדשה, אבטלה ממושכת, שינויי בהרכב חברי המשפחה (עזיבה של אחד מהם/ בואו של תינוק חדש למשפחה), חופשת מחלה וכדומה. 

גורם נוסף, קשור לטיב היחסים בין הכלב לבעלים. כלב שעסוק יתר על המידה במיקומו של בעליו בזמן שנמצא בבית, עלול לפתח חרדת נטישה. במידה והכלב הולך אחרי הבעלים לכל מקום, מנסה לקפוץ או להישען על בעליו בכל הזדמנות, אלו התנהגויות שעלולות להוביל בהמשך חייו לחרדת נטישה. 

נקודה נוספת שיש לשים לב אליה היא "טקס" העזיבה ואופן קבלת הפנים בכניסתכם הביתה. 

"טקס" העזיבה מתייחס לדקות הסמוכות לעזיבת הבית. מונולוגים כמו "אני רק יוצא לעבודה לכמה שעות...." או ליטוף והתייחסות יתר לקראת יציאתכם מהבית אינה בריאה לכלבכם ורק מוסיפה ומחזקת את החרדה שיחווה לאחר עזיבתכם.  

 

לאחר שהכלב אובחן, ניתן לגשת לטיפול בחרדת הנטישה שלו:

כאשר ניגשים לטיפול בחרדת נטישה יש לזכור שמדובר בתהליך לא קצר ושלעיתים ייתכן שלא נצליח להעלים את החרדה של הכלב לחלוטין, אך בוודאי שנוכל להקל עליו ולהפחיתה. 

חרדת נטישה יכולה לבוא לידי ביטוי בדרכים מגוונות ובעוצמות שונות. כלבים החווים חרדה ברמה גבוהה יהיו קשים במיוחד לטיפול. כתוצאה מכך, ייתכן שטיפול התנהגותי בלבד אינו יועיל ושישנו צורך להיעזר בטיפול תרופתי אשר מצריך כמובן התערבות של רופא וטרינר. אנו ממליצים בחום, להיעזר בוטרינר ובמאלפים המוסמכים לאורך כל התהליך.

העיקרון שילווה אתכם במהלך הטיפול הוא לתת לכלב הזדמנויות לחוות את האירוע שמוביל אותו לחרדה בלי הצורך לפחד. 

המטרה היא לאפשר לכלב להישאר לבד באופן הדרגתי. סדרה של עזיבות הדרגתיות כאשר פרקי הזמן עולים בהדרגה לצד גירוי נעים כלשהוא ילמדו את הכלב להישאר במצב רגוע. המונח המקצועי הינו התניית נגד. לדוגמה, השארתו של הכלב עם צעצוע כמו קונג ממולא בממרח/חטיף טעים בסמיכות ליציאתכם מהבית, תקל על הכלב ותפחית את החרדה שליוותה אותו עד כה כתוצאה מעזיבתכם.

שלב נוסף בטיפול הינו הרגלה של הכלב לסימני העזיבה שלכם. ההגיון מאחורי שלב זה נובע מההנחה שככל שהכלב יהיה פחות חרד לפני עזיבת הבעלים, כך יחווה את היעדרותו בצורה בריאה וקלה יותר. "סימני עזיבה" מתייחסים לכל ההרגלים שלנו לפני היציאה מהבית - הכנה של תיק, נעילת הנעליים, מפתחות וכו'... במידה והזמן מאפשר מומלץ אפילו לנטרל את סמיכות סימני העזיבה ולשבת מול הטלוויזה כאשר אתם מוכנים לצאת מהבית בכדי לקטוע את הדרמטיות והחרדה שהכלב בדרך כלל חווה בזמן הזה.

 

ישנם עוד מגוון של שלבים ודרכים להתמודד עם חרדת נטישה בקרב כלבכם. היעזרו בגורמים חיצוניים כמו רופא וטרינר ומאלף כלבים מוסמך בכדי לתת לכלב שלכם את הטיפול הטוב ביותר.

 

bottom of page